Najnovije vesti

CONTINENTAL WIND SERBIA REKONSTRUIŠE NOVE KILOMETRE PUTEVA U OPŠTINI ALIBUNAR

Predsednik opštine Alibunar, Đurica Gligorijev i direktorka kompanije Continental Wind Serbia (CWS), Ana Brnabić, potpisali su Sporazum o donaciji za rekonstukciju dela opštinskog i izgradnju dela atarskih puteva neophodnih za izgradnju vetroparka „Čibuk 1.“ Rekonstrukcija puteva je značajan projekat ne samo za olakšano kretanje meštana, već i za razvoj sportsko rekreativnog turizma ovog područja, istaknuto je prilikom potpisivanja Sporazuma. Projekat vetroparka „Čibuk 1“ je jedna od najvećih investicija u Srbiji, a njegova izgradnja očekuje se već sledeće godine. Osim rekonstrukcije puteva, kompanija CWS je predvidela i direktnu donaciju za prioritetne programe lokalnih zajednica u 2014. godini, i njena vrednost iznosi 25.000 evra.

Sporazumom o rekonstrukciji i izgradnji puteva, koji su prethodno usvojili odbornici  Skupštine opštine, dogovoreno je da će kompanija CWS urediti deonice opštinskog puta Vladimirovac – Devojački bunar i izgraditi atarski put za pristup vetroelektrani „Čibuk 1.“ Na ovaj način građanima opštine i turistima će biti olakšan put do Deliblatske peščare. S druge strane, zahvaljujući ovoj rekonstrukciji meštani nekoliko sela dobiće olakšan prolaz za poljoprivrednu mehanizaciju i tako efikasnije koristiti okolno poljoprivredno zemljište. Sve radove na pripremi projektne dokumentacije, pribavljanju dozvola i rekonstrukciji u potpunosti finansira CWS.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, predsednik Opštine Alibunar, Đurica Gligorijev zahvalio je na donaciji i istakao da je ona izuzetno značajna jer je reč o infrastrukturnoj donaciji vrednoj oko milion evra. Kako je naveo Gligorijev, turistička destinacija Devojački bunar na ovaj način postaće daleko bliža i privlačnija i svoj prirodno-geografski potencijal staviti u funkciju razvoja izletničkog i sportsko-rekreativnog turizma ovog kraja. Donacija će takođe pospešiti planirana budžetska ulaganja u izgradnju pratećih sadržaja i smeštajnih kapaciteta kojima raspolaže Opština Alibunar. Do sada predložene inicijative biće realizovane a pomenuta destinacija će postati prepoznatljivija na turističkoj karti Srbije.

Novo poglavlje u izuzetnoj saradnji  CWS i opštine Alibunar 

„CWS i opština Alibunar imaju dobru saradnju još od 2013. godine, a ovo je novo poglavlje u toj saradnji. Uređenjem postojećeg asfaltnog puta i izgradnjom atarskog, uz rekonstrukciju dva pružna prelaza, želeli smo da učinimo bezbedniji saobraćaj svim građanima i turistima i olakšamo meštanima nekoliko sela prolaz poljoprivrednom mehanizacijom. Svim građanima Vladimirovca  znatno će biti olakšano i skraćeno putovanje do Dolova i Mramorka,“ istakla je prilikom potpisivanja Sporazuma direktorka kompanije CWS Ana Brnabić. „. U Srbiju želimo da investiramo oko 450 miliona evra u vetroparkove kapaciteta 300 MW koji će moći da zadovolji potrebe za strujom više od 30.000 domaćinstava. U prvoj fazi ulaganja CWS planira da izgradi 57 vetrenjača, od kojih svaka ima proizvodnu snagu od 2,5 megavata“, izjavila je Ana Brnabić.