Najnovije vesti

PREZENTACIJA O SPECIJALNOM TRANSPORTU U MESTU VLADIMIROVAC

Povodom specijalnog transporta koji će prolaziti kroz mesto Vladimirovac, kompanija Vetroelektrane Balkana organizovala je 16. novembra 2017. godine prezentaciju za građane u prostorijama osnovne škole ’’Prvi maj’’ u Vladimirovcu. Prezentaciju je vodio Aleksandar Anđić, predstavnik Vetroelektrana Balkana, a učestvovali su i predstavnici General Electric-a Dušan Ilić i Nemanja Milovanović, kao i Aleksandar Šotić iz kompanije koja je zadužena za nadzor izgradnje vetroparka Čibuk 1.

Meštane koji su se okupili ovom prilikom najviše je zanimalo asfaltiranje ulice Bratstva jedinstva i rekonstrukcija pružnog prelaza u Vladimirovcu, kao i bezbednosne procedure koje će biti sprovedene tokom specijalnog transporta.

Prvo pitanje odnosilo se na plan o rekonstrukciji ulice Bratstva jedinstva kojom će proći veliki broj vozila. Asfaltiranje ulice Bratstva jedinstva planirano je po završetku prvog dela transporta. Pored postavljanja novog asfalta, biće rekonstruisan i pružni prelaz na kraju ulice koji je trenutno u veoma lošem stanju. Kako bi se radovi na rekonstrukciji puta i pruge obavili, saobraćaj će biti privremeno obustavljen. Ovakav razvoj radova neće poremetiti kretanje lokalnog stanovništva, jer postoji i alternativni put preko Banatskog Karlovca.

Obnova asfalta u ovoj ulici je veoma bitna i za građane budući da je veći deo ulice u veoma lošem stanju, što otežava svakodnevni tranzit meštana.

Sam transport obavljaće se između osam sati ujutru i ranih večernjih sati, kada će kamioni prevoziti delove turbina od luke Pančevo preko Vladimirovca do gradilišta. Planirana su dva transporta dnevno i to u posebno osmišljenim konvojima, koji podrazumevaju po tri kamiona sa delovima, policijsku pratnju i vozilo Elektrovojvodine. Sva vozila, od kojih su najveći kamioni koji prevoze  elise vetrogeneratora dužine 60 metara, će se kretati veoma sporo kako bi se do kraja ispoštovala sva ograničenja brzine i bezbednosne procedure.

Upućene su i molbe meštanima da se i oni uključe tako što će sa ulice ukloniti vozila koja bi eventualno ometala kretanje kamiona i drugih vozila i obratiti veću pažnju na kretanje dece i kućnih ljubimaca.

Građani su želeli da čuju više i o posebnim bezbednosnim merama koji će biti sprovedene u toku specijalnog transporta kroz Vladimirovac. Sva vozila su prošla posebne provere, a vozači imaju potrebna uverenja i upoznati su sa svim procedurama i radovima koji će se izvoditi. Na celoj trasi kojom će se odvijati specijalni transport postavljena su bezbedonosna obeležja i natpisi kako bi sigurnost svih bila na najvišem nivou. Gradilište od 37 kvadratnih kilometara nije moguće ograditi u celosti i zato je posebno bilo važno da građani još jednom čuju kako bi trebalo postupati u slučaju prolaska kroz teren na kome se izvode radovi. Pre pristupanja parceli na kojoj je se izvode radovi ili prolaska kroz nju potrebno je da se jave nadzorniku radova kako bi radovi bili zaustavljeni što omogućava bezbedan prolaz.

Do kraja 2017. godine kroz Vladimirovac će proći oko 80 kamiona, a transport će se nastaviti u martu 2018. Pored specijalnog transporta, drugim kamionima dovoziće se i materijal za gradilište kao i druga oprema. Stanovnike Vladimirovca je zanimalo šta će se desiti ukoliko posle obnove puta, usled prolaska ovako velikih mašina, dođe do novih oštećenja. Predstavnici kompanije Vetroelektrane Balkana i izvođači radova su obećali da će svako eventualno oštećenje biti sanirano, što će trajno rešiti problem trenutnog lošeg stanja ulice Bratstva jedinstva.

Poslednje pitanje bilo je koliko će vremena biti potrebno da se završi izgradnja vetroparka Čibuk 1. Vreme koje je predviđeno za izvođenje svih radova je oko 18 meseci, tako da bi vetropark trebalo da bude izgrađen do kraja septembra 2018. godine.

Sledeća prezentacija o transportu najavljena je za februar 2018. godine, kada će svi  meštani Vladimirovca i okolnih mesta imati priliku da se još jednom raspitaju o predstojećim radovima i aktivnostima na izgradnji vetroparka Čibuk 1.