Najnovije vesti

Interaktivna prezentacija u Dolovu

Stalna komunikacija kompanije Continental Wind Serbia sa lokalnim zajednicama i meštanima područja izgradnje vetroparka Čibuk 1 nastavljena je susretom sa građanima Dolova. Cilj druge od ukupno tri prezentacije jeste da se vlasnici parcela i drugi zainteresovani građani detaljno i u direktnom kontaktu informišu o svim aspektima izgradnje puteva i privremenog zauzimanja zemljišta namenjenog transportu elemenata vetroparka. Građani su  imali prilike da dobiju direktne odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala, a njihov spektar kretao se od vlasničkih prava pa sve do detalja vezanih za samu izgradnju vetroparka. Prezentacija je upotpunjena slajdovima i grafičkim prikazima parcela. Najavljeno da će pre početka ove faze gradnje svi vlasnici dobiti dokumentaciju koju je izdala opština Kovin, čiji sadržaj objašnjava koja su zakonska prava kompanije CWS.

U prvom delu susreta sa meštanima Dolova, bilo je reči o efektima izgradnje vetroparka, o tome šta on donosi zajednici u društvenom i ekonomskom smislu. Bila je to prilika da se još jednom podseti i na energetske benefite i prednosti u odnosu na konvencionalne izvore energije. Fotografije, slajdovi i grafički prikaz podataka pomogli su boljem razumevanju svih faza gradnje Čibuka 1 koje će se odvijati, između ostalog, i na području Dolova. Prisutne je zanimalo i to koliko će biti duboki temelji vetrostuba, kuda će prolaziti kablovi za prenos struje, šta će se događati sa humusom iskopanim tokom gradnje i t.d. Predstavnici CWS Aleksandar Anđić i Ivan Bušev odgovorili su na sva pitanja i informisali meštane o budućim planovima. Ovo je bila prilika da se još jednom istakne da će svi putevi koje CWS izgradi za potrebe vetroparka ostati na trajnu upotrebu i da će značajno olakšati i skratiti povezivanje Dolova sa okolnim mestima.

Svi poljoprivrednici koji obrađuju zemljište koje je na direktan ili indirektan način povezano sa gradnjom, ne samo puteva, već i samog vetroparka, biće na vreme obavešteni o početku radova. Ova informacija je bitna za usklađivanje poljoprivrednih radova tokom gradnje. Podsetimo i na to da svi vlasnici koji su CWS prodali svoja imanja u ovom trentuku ih nesmetano obrađuju, a to će nastaviti i nakon završetka gradnje. Na vreme će biti poznato i to koliko dugo će trajati privremeno zauzeće parcela koje su na trasi puteva. Kao i u Mramorku, i ovde je prisutnima jasno predočeno u kojoj pravnoj formi mogu da obezbede nadoknade za privremeno zauzimanje zemljišta.

Sledeći susret sa građanima mesnih zajednica u čijem će okruženju biti napravljen vetropark Čibuk 1 biće održan  u sredu, 21. januara 2015. godine u prostorijama osnovne škole Prvi maj u Vladimirovcu.