Najnovije vesti

Počeli su prvi građevinski radovi na izgradnji vetroparka Čibuk 1

Na lokaciji budućeg vetroparka Čibuk 1 u opštini Kovin, počeli su prvi građevinski radovi. Gradnja vetroparka počela je kopanjem bunara, i ovaj start trajaće oko 15 dana. Finale izgradnje po svemu važnog i velikog projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije gledaćemo za oko dve godine. Kada bude završen, vetroprak Čibuk 1 činiće 57 turbina ukupne snage 142,5 MW(megavata) električne energije. Investitor Continental Wind Partners uložiće u ovu prvu fazu vetroparka Čibuk oko 270 miliona evra. 

 

Na parceli na kojoj je nedavno počelo kopanje bunara nalaziće se komandno pogonska zgrada vetroparka Čibuk 1. Bunar za čije je kopanje potrebno oko 15 dana ima dvojaku namenu – napajaće interni vodovodni sistem komandno pogonske zgrade i trafo stanice i služiće kao rezerva odnosno izvor vode za protivpožarni tank predviđen za slučaj eventualnog požara na trafo stanici ili u pogonskoj zgradi.

Ova lokacija, odnosno parcela nalazi se u središtu budućeg vetroparka. Čibuk 1 će se od tog mesta u centru projekta rasprostirati deset kilomatara na jug  i deset kilometara na sever, između sela Vladimirovac, Dolovo i Mramorak. A oko centralne parcele sa nekoliko važnih objekata,  komandno-pogonskom i operativnom zgradom i trafo-stanicom koja će preuzimati energiju rasprostiraće se 57 vetroturbina ukupne snage 142,5 MW. Energija koju proizvedu biće isproučivana u sistem preko dalekovoda dugih 11 kilometara. Cilj investitora Continental Wind Partners koji na projektu radi sa kompanijama Continental Wind Serbia i Vetroelektrane Balkana je da na kraju u dve faze napravi vetropolje Čibuk ukupne snage 300 MW. Biće to investicija vredna oko 450 miliona evra.