Najnovije vesti

Continental Wind Partners dobitnik prestižne nagrade za vetropark „Boco Rock“ u Australiji

Kompanija Continental Wind Partners (CWP) dobitnik je nagrade Saveta za čistu energiju (CEC), najprestižnijeg priznanja u Australiji u sektoru obnovljivih izvora energije. CWP je dobio nagradu za angažovanje u lokalnoj zajednici koja se nalazi u blizini vetroparka „Boco Rock“ u Australiji. Ovakvu praksu saradnje i podrške lokalnom stanovništvu CWP primenjuje već nekoliko godina i u Srbiji, od početka razvoja projekta vetroparka „Čibuk 1“ u Kovinu.

Žiri za dodelu nagrade Saveta za čistu energiju (CIC) zaključio je da je kompanija Continental Wind Partners primenila najbolju praksu u svom sektoru,  angažujući se u lokalnoj zajednici koja živi i radi u blizini vetroparka „Boco Rock.“ Kada gradnja bude završena, ovaj vetropark sa svoje 122 turbine postaće značajan snabdevač obnovljivom čistom energijom.

Ed Mounzi, direktor razvoja u kompaniji CWP Australija, izjavio je da nagrada za angažovanje u zajednici potvrđuje da je ceo tim razvio odlične odnose sa zajednicom. Savet za čistu energiju prošle godine razvio je smernice za angažovanje u zajednici kako bi pomogao da se podigne lestvica u sektoru obnovljivih izvora energije i obezbedio da se vetroparkovi grade uz podršku lokalnog stanovništva.

Ovakvu praksu CWP se trudi da primeni i u Srbiji gde od 2009. godine rade na razvoju vetroparka „Čibuk 1“ u Kovinu. Cilj ovakvog projekta je da izgradnja vetroparka ima što više pozitivnog uticaja na lokalni ekonomski razvoj. Osim toga, jedan od prioriteta CWP je podrška loklanom stanovništvu u ocuvanju lokalne tradicije i kulture. CWP je u saradnji sa loklanim zajednicama prethodnih godina a i 2014. podržao na desetine programa i projekata lokalnih udruženja, sportskih klubova, škola i drugih aktivnosti stanovništva u Kovinu, Dolovu i Mramorku.