Najnovije vesti

Inženjeri i predstavnici opštine Alibunar posetili Fantanele

U organizaciji kompanije Continental Wind Serbia grupa inženjera posetila je nedavno najveće vetropolje na evropskom kopnu - Fantanele. Poseta je imala stručni karakter s obzirom da će u dobrom delu izgradnje kompleksa vetropolja Čibuk 1 u opštini Kovin biti angažovane domaće firme. U ovom studijskom putovanju učestvovali su i predstavnici opštine Alibunar. Projekti vetropolja uvek su bitni i za lokalne zajednice na kojima se vetroelektrane nalaze.

Vetropolje Fantanele nalazi se u Rumuniji i od kraja prošle godine, sa priključenjem poslednje od ukupno 240 turbina postalo je najveće je vetropolje na kopnu u Evropi. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Continental Wind Partners, kompanije koja je jedan od partnera CWS u izgradnji vetropolja Čibuk 1, investicije vredne 270 miliona evra. Kompleks vetropolja Fantanele – Kodželak čiji je sadašnji vlasnik energetski gigant Čez čini čak 240 turbina čiji je kapacitet 600 MW, a ta energija dovoljna je da se snabde oko milion domaćinstava u Rumuniji.

Sva iskustva u izgradnji vetropolja Fantanele, investitor CWP, i partneri Continental Wind Serbia i Vetroelektrane Balkana preneće na projekat Čibuka 1 na čijoj su lokaciji kopanjem bunara nedavno počeli prvi građevinski radovi. Inženjerima iz domaćih firmi Energoprojekt – Entel i Geoput koji su posetili deo kompleksa Fantanele – Kodželak predstavljeni su svi aspekti projekta vetropolja, od gradnje pristupni puteva i podizanja turbina, do prenosa energije i njenog uključivanja u elektroenergetski sistem. 

 

Projekti vetropolja uvek su bitni i za lokalne zajednice na kojima se vetroelektrane nalaze. U studijskom putovanju učestvovali su i predstavnici opštine Alibunar. CWS blisko sarađuje sa opštinom Alibunar na realizaciji ove važne investicije i na području opštine planira da izvrši rekonstrukciju i ojačanje asfaltnog puta kroz naseljeno mesto Vladimirovac i izgradi deo novog puta do ulaska u budući vetropark, u ukupnoj dužini od oko 5km. Sarađujući sa lokalnim zajednicam, CWS intenzivno pomaže kulturne, sportske i druge društvene manifestacije koje se održavaju u Vladimirovcu i podržava projekte usmerene ka poboljšanju kvaliteta života meštana Vladimirovca.